Membership & Petition

Membership

 

Question 1:
Who may join the Order of Amaranth?

Answer: All Master Masons in good standing within the Masonic Fraternity and the immediate female relatives at least eighteen years of age of Master Masons or deceased Master Masons who were in good standing with the fraternity at the time of their death. The table below gives the complete list of female relatives who are eligible for membership. Also “active” Jobs Daughters and Rainbow Girls who have reached majority with a signed recommendation by a Master Mason in good standing.

Eligible Female Relatives

  • Wives
  • Mothers
  • Daughters
  • Granddaughters
  • Step – Daughters
  • Legally Adopted Daughters
  • Widows Sisters
  • Half – Sisters
  • Nieces
  • Grand Nieces
  • Aunts
  • Great – Granddaughters
  • Grandmothers

Question 2:
How does one become a member of the Order of the Amaranth?

Answer: By downloading and completing the petition for membership, having it signed by two present members of the Order, paying the necessary petition fee and submitting it to your local Court of Amaranth for consideration.

Question 3:
What happens after I submit my petition?

Answer: Your petition will be received by the Court at its next regular meeting and an Investigating Committee will be assigned. The Investigating Committee will report its findings to the Court at its second meeting following the receipt of your petition. The Court will then ballot on your request for membership. If you are elected, the Court secretary will inform you and schedule with you a date for your initiation. At the initiation, you will receive the degree of the Order of the Amaranth and become a regular member.

Question 4:
What does the Investigating Committee do?

Answer: Legally, the committee is to check the character and qualifications of the applicant for membership. In practice, the committee is a committee of visitation. It will meet with you and get to know you. They will check your Masonic eligibility. But most importantly, they will answer your questions about the Order of the Amaranth and steps you are presently going through in order to become a member of the Order of the Amaranth.

Question 5:
Why must the Court ballot on my petition for membership?

Answer: Like any other fraternal group, the Order of the Amaranth is careful about who they admit to membership. We want to be sure that our members are of good morals and be a constructive and harmonizing member of the Order.

Question 6:
What happens at my initiation?

Answer: You will be given the degree of the Order of the Amaranth. There is no hazing. You will be taught beautiful and impressive lessons concerning the four principal virtues of the Order: Truth, Faith, Wisdom and Charity. These lessons will be given within the setting of a queenly court during the period of chivalry.

Question 7:
What happens after my initiation?

Answer: Hopefully you will become an active member of your court by participating in its activities and working with it for the great charitable efforts of the Order.

Question 8:
How may I obtain more information about becoming a member of the Order of the Amaranth?

Answer: By asking any member of the Order that you know.

Question 9:
What if I don’t know a member near where I live?

Answer: Send an e-mail message to the our Webmaster with your name, address, telephone number or e-mail address. The Webmaster will forward your request for information to the Subordinate Court that has jurisdiction over the area where you live. A local member of the Order should contact you.